Vill du växa under 2023? – Då är det dags att agera redan nu!

Vill du växa under 2023? – Då är det dags att agera redan nu!
1 april, 2022 Simon Blanche

Marknaden har skiftat och det finns nu färre duktiga säljare än vad det finns lediga säljjobb. Om du vill att företaget ska växa under 2023 kommer du att behöva agera redan nu. Nedan berättar vi varför.

 

Hur marknaden ser ut

Coronapandemin har slagit hårt mot många branscher men vi har ljusare tider framför oss och många företag ser fram emot att växa. Företag börjar nu att rekrytera kraftigt och det finns i skrivande stund ca 7500 lediga säljtjänsten i Sverige (på LinkedIn).

 

En genomsnittlig rekryteringsprocess idag

Som en följd av läget på marknaden, drar rekryteringsprocesserna ofta ut på tiden. Det beror på att säljare ofta är med i flera processer samtidigt. Från att rekryteringsannonsen publicerats och headhunting av säljaren startats, tar det i genomsnitt 3–4 veckor innan du kan intervjua din första relevanta kandidat. Beroende på hur din interna rekryteringsprocess ser ut, kan du behöva addera ytterligare 3–4 veckor innan rekryteringsprocessen är färdig.

 

Uppsägningstiden för en säljare

Uppsägningstiden för en säljare varierar oftast mellan 1–3 månader beroende på vilken bransch det handlar om samt vilka villkor som tillämpas.

Onboarding – Från ”ny och förvirrad” till ”produktiv och lönsam”

RAIN Group genomförde en studie med data från mer än 400 säljedare kopplat till onboarding. Den visade att det i snitt tar 9 månader för en säljare att bli kompetent nog att prestera. Vill du att personen ska bli en högpresterare visade det sig att det tar i snitt 15 månader.

På Salesonomics brukar vi använda en tumregel för onboardingen av säljare. Du tar tiden för en genomsnittlig säljprocess på ditt företag och adderar 90 dagar.

 

Utmaningen vi ser

När vi pratar med företag så räknar många med en snabb och smidig rekryteringsprocess men de har inte tänkt på varken läget på marknaden eller uppsägningstiderna.

Om vi använder våra egna genomsnittliga tider och räknar restriktivt, har du:

  • Signerat anställningsavtalet 8 veckor efter att annonsen publicerats.
  • En ny säljare som börjar, 20 veckor efter att annonsen publicerats.
  • En kompetent och presterande säljare som levererar budget efter 64 veckor
  • En ny högpresterare efter 88 veckor

 

Vill du växa under 2023 och rekrytera toppkandidater, se till att agera nu!

 

Vill du ta del av fler insikter från Salesonomics?